21 kolovoza 2014

Karta svijeta je pogrešna!

Karta svijeta - Mercatorova projekcija
Mercatorova projekcija karte Svijeta
Ovo je karta svijeta kakvu svi znamo. Takva karta stoji na zidu svake učionice geografije, slika je to koju od malih nogu nosimo u pamćenju i koju prizivamo svaki puta kada si želimo predočiti neku geografsku lokaciju. Informacije poput ovih, o obliku i veličini svjetske kopnene mase, najčešće naučimo još u ranom djetinstvu - i nikada nam ne pada na pamet preispitivati njihovu točnost. Srećom, postoje i ljudi koji se ne ponašaju kao ovce i vole razmišljati svojom glavom. Ako ste jedan od takvih, dobro pogledajte kartu svijeta i pokušajte odgovoriti na pitanje koja kopnena masa je veća:


1.  Grenland ili Afrika (uobičajen odgovor: približno su iste)
2.  Europa ili Južna Amerika (uobičajen odgovor: Europa je nešto veća)
3.  Aljaska ili Meksiko (uobičajen odgovor: Aljaska je 2-3 puta veća)
4.  Sjeverna Amerika ili Afrika (uobičajen odgovor: Sjeverna Amerika je nešto veća)
5. Afrika ili Sjeverna Amerika i Grenland zajedno (uobičajeni odgovor: Afrika je manja)

A sad se suočite s činjenicama:
1. Afrika (30,221,532 km2) je oko 14 puta veća od Grenlanda (2,166,086 km2)
2. Europa (10,180,000 km2) je skoro duplo manja od Južne Amerike (17,840,000 km2)
3. Aljaska (1,717,854 km2) je za oko 200 000 km2 manja od Meksika (1,923,040 km2)
4. Sjeverna Amerika (24,709,000 km2) je za 5 i pol milijuna kvadratnih kilometara manja od Afrike (30,221,532 km2)
5. Afrika je veća nego Sjeverna Amerika i Grenland zajedno.

O čemu se zapravo radi? S obzirom da je oblik našeg planeta sfera, ne postoji 100% točan način da se trodimenzionalni kopneni prostor prenese na dvodimenzionalno područje karte. Karta koju svi znamo i koristimo napravljena je 1569. godine od strane njemačkog kartografa Mercatora. Njegova projekcija kopnene površine na papir bila je tako napravljena da bi se moglo lakše navigirati. No, ona se kao takva standardizirala u školske atlase i u naše glave te ostaje takva dan danas, bez obzira što je njome uvjetovana iskrivljena slika svijeta u našim glavama. Drugim riječima, karta koju svi poznajemo zaista jest pogrešna.

Srećom, postoje i druge karte, tj. projekcije koje daju bolju sliku o odnosima veličina kontinenata i nacija. Jedna od takvih zasigurno je Petersova karta, na slici ispod.

Gall-Petersova projekcija svijetske karte
Gall-Petersova projekcija karte Svijeta
Kao što možete vidjeti, prije spomenuti odnosi veličina se na ovoj karti puno jasnije uočavaju i tako dobivamo točniju sliku o stvarnom izgledu Svijeta. Osim gore nabrojenih usporedbi, pogledajte na obje karte i veličinu Indije nasuprot veličine Skandinavskih zemalja, ili veličinu Kine, koja je u stvarnosti gotovo 5 puta veća od Grenlanda. A Njemačka zasigurno nije u centru svijeta kao što ju je Nijemac Mercator prikazao. Također obratite pozornost na položaj ekvatora; na Mercatorovoj mapi gornja polutka je naizgled veća, dok Petersova projekcija ispravno stavlja ekvator na centar karte. Dobre odnose veličina kopnene mase pokazuje i karta na slici ispod.

Watermanova projekcija karte Svijeta
Watermanova projekcija karte Svijeta

Ova globalna zabluda oko stvarnog izgleda našeg planeta za sobom povlači mnogo značajnije posljedice od same činjenice da su nam karte pogrešne te značajno utječe na pojam globalne socijalne jednakosti. Ako uzmemo u obzir da živimo u društvu koje poistovjećuje veličinu s važnošću i moći, jasno je kako ovakva karta kao što je Merkatorova pridonosi trenutnom globalnom svjetonazoru o veličini i moći svjetskih nacija.

Ova slika prikazuje točan odnos veličina Afrike i ostalih kopnenih masa:
Afrika je ogromnaPogledajte i video isječak iz serije Zapadno krilo, koji također govori o ovoj problematici.Na kraju još valja istaknuti da ono što je prikazano na karti svijeta uvelike utječe na svjetonazor onoga koji kartu gleda (tumači). Izobličene karte definiraju izobličenu sliku odnosa između nacija, geografskih granica i kopnenih područja.

Nema komentara:

Objavi komentar