11 listopada 2013

Unutarnji svjetovi, vanjski svjetovi - prvi dio - Akasha

Unutarnji svijetovi, vanjski svijetovi
Unutarnji svjetovi, vanjski svjetovi 

"Unutarnji svjetovi, vanjski svjetovi" je film u četiri dijela, besplatno objavljen za dobrobit svakog čovjeka. Autor filma je kanadski filmaš, glazbenik i učitelj meditacije Daniel Schmidt. Tematiku filma on opisuje kao "vanjski odraz svojih iskustava prilikom meditacije". Naime, kako je prakticirao meditiranje, shvatio je da se mnogi uvidi do kojih dolazi meditacijom podudaraju s brojnim učenjima spiritualnih tradicija diljem svijeta, te da sve one sadrže zajedničku podlogu.

Akasha

Akasha je ono što nije manifestirano, "ništavilo" ili praznina koja ispunjava vakuum svemira. Kao što je Einstein shvatio - prazan prostor zapravo nije prazan. Mudraci i jogiji, koji su gledali duboko unutar sebe, su također shvatili kako se u praznini nalazi nezamisliva moć, mreža informacija ili energije, koja spaja sve što postoji. Ta matrica, ili mreža, naziva se Higgsovo polje ili praiskonski Om - i još brojnim drugim imenima kroz povijest. Akasha je tema prvog od četiri dijela filma "Unutarnji svjetovi, vanjski svijetovi". Prvi dio istražuje jedinstveni vibracijski izvor koji se proteže kroz sve što postoji i to kroz znanost kimatike, koncept Logosa i vedske koncepte Nada Brahme (svemir je zvuk i vibracija). Jednom kada shvatimo da postoji samo jedan vibracijski izvor koji je osnov svih znanstvenih i spiritualnih istraživanja, kako više možemo reći: "Moja religija" ili "Moj bog" ili "Moje otkriće"?

Uvod u tematiku prvog dijela

big bang

Teorija velikog praska kaže da je fizički svijet proizašao iz guste i vrele točke koju nazivamo singularnost - više milijuna puta manje od vrha igle, ali ne objašnjava zašto i kako. Što je nešto misterioznije, više uzimamo zdravo za gotovo da to razumijemo. Mislilo se da će gravitacija s vremenom usporiti širenje svemira, ili da će ga nazad skupiti. Međutim, snimke svemirskog teleskopa Hubble pokazuju da širenje svemira ustvari ubrzava. Širi se sve brže i brže kako raste iz velikog praska.
Iz nekog razloga u svemiru ima više mase nego što je to fizika predvidjela. Da bi objasnili masu koja nedostaje, fizičari sad kažu da se svemir sastoji od samo 4% atomske materije ili onog što mi smatramo normalnom materijom. 23% svemira je tamna materija, a 73% tamna energija - ono što smo prije smatrali praznim prostorom. Ta tamna energija nalik je nevidljivom živčanom sustavu koji prožima cijeli svemir, povezujući sve što postoji. To je isto energetsko polje koje su sveci, buddhe, jogiji, mistici, svećenici, šamani i vidovnjaci opazili gledajući unutar sebe. Naziva se Akasha, praiskonski Om, Indrina mreža dragulja, glazba sfera, kao i tisuće drugih imena kroz povijest. Zajednički je korijen svim religijama i poveznica između naših unutarnjih svjetova i naših vanjskih svjetova.

Nikola Tesla

Nikola Tesla smatra se čovjekom koji je izumio 20. stoljeće. Tesla je zaslužan za otkriće izmjenične struje i mnogih drugih izuma koji su danas dio svakodnevnog života. Međutim mnogi nisu upoznati kako je Tesla imao interes za spiritualnost - uspostavilo se da je ista duboko povezana sa znanošću.  Tesla je o spiritualnosti učio od Swamija Vivekanande - jogija koji je donio drevna učenja Indije na Zapad. Zbog svog interesa o drevnim Vedskim tradicijama, Tesla je bio u jedinstvenoj poziciji - razumio je znanosti kroz istočnjački i kroz zapadnjački model. Kao i svi veliki znanstvenici, Tesla je gledao duboko u misterije vanjskog svijeta, ali isto tako je gledao duboko i u sebe. Kao i drevni jogiji, Tesla je koristio izraz "Akasha" kako bi opisao eterično polje koje se proteže kroz sve što postoji.

Granica svijesti i materije

Internacionalni istraživači u CERN-u, europskom laboratoriju za fiziku čestica traže polje koje se proteže kroz sve postojeće stvari. Za razliku od duhovnjaka, znanstvenici se umjesto unutar sebe okreću vanjskom, fizičkom svijetu te kompliciranim znanstvenim metodama pronalaze iste stvari koje duhovnjaci pronalaze meditacijom. 

Ne tako davno, istraživači u laboratoriju CERN u švicarskoj Ženevi su objavili da su pronašli Higgsov bozon - božju česticu. Eksperimenti s Higgsovim bozonom znanstveno dokazu juda je vakuum svemira zapravo ispunjen nevidljivom energijom. CERNov veliki hadronski sudarač sastoji se od prstena opsega 27 kilometara. U njemu dva čestična snopa jure u suprotnim smjerovima te se sudaraju pri brzinama nešto manjim od brzine svjetlosti. Znanstvenici tada promatraju što nastaje pri tim nasilnim sudarima.

Standardni model fizike ne može objasniti kako i zašto čestice imaju masu. Čini se kao da se sve sastoji od vibracije,ali ne postoji ništa što bi proizvodilo tu vibraciju. Kao da postoji nevidljivi plesač, sjena kojapleše u baletu svemira, a svi drugi plesači su oduvijek plesali prema tom nevidljivom plesaču. Mi smo primijetili koreografiju tog plesa, ali do sada nismo uspjeli opaziti tog plesača. Postojanje takozvane "božje čestice" - svojstva osnovnog materijala od kojeg je sačinjen svemir, srži sve postojeće materije - objasnilo bi svu masu i energijukoja omogućuje širenje svemira. Međutim otkriće Higgsova bozona, umjesto da objasni postojanje i prirodu svemira, još više komplicira stvari znanstvenicima, pokazuje kako je Svemir još misteriozniji nego što smo to bili zamislili. Razvoj znanosti približava se granici svijesti i materije. Oko s kojim promatramo praiskonsko polje i oko s kojim to polje promatra nas su jedno te isto.

Pogledajte prvi dio filma "Unutarnji svjetovi, vanjski svjetovi" i dobiti ćete bolju sliku o tome kako se drevni spiritualni koncepti i učenja usko povezuju s modernom fizikom i znanstvenim otkrićima. Film će vam prilično jasno odgovoriti na pitanja za koja većina ljudi smatra da se odgovor ne može spoznati - ključna pitanja postojanja čovjeka i svemira, objašnjenje misterije svijesti i postojanja općenito.  Film ima prijevod kojem možete pristupiti klikom na gumb "CC" u donjem desnom kutu YouTube videa, gdje možete podesiti i veličinu i boju teksta za bolju čitljivost.


Nema komentara:

Objavi komentar